Yapay zeka bu sefer ünlü bir ressamı taklit etti! Yapay zeka, Picasso ‘nun gizli eserlerinden birini analiz ederek yeniden resmetti.
Yapay zeka Picasso ’nun eserini yeniden canlandırdı
Picasso’nun The Lonesome Crouching Nude isimli eserini altın, sıcak tonlar veya mavi-yeşil tonlarının fırça darbelerine kadar analiz eden bir yapay zeka, Mavi Dönem tonlarında yeniden resmetti.
Sınırlı sayıda güzel sanat eserini sergileyen ve fütürist bir çevrimiçi galeri olarak tanımlanan Londra merkezli Morf Gallery’nin açılış töreni, Deep AI sanat fuarında Pazar gününe kadar sergileniyor.
Bu yeni eser, 118 yıl önce ünlü ressam tarafından çizildi. Ancak daha sonra Picasso bu resmin üstüne The Blind Man’s Meal resmini yaptı. Araştırmacılara göre bu tarz uygulamalar o zamanlarda tuvallerden tasarruf edilmek için kullanılıyordu ve çok yaygındı.
Bilim insanlarının tabloyu ortaya çıkarmak için uyguladığı süreçte ilk önce portrenin ana hatlarını bulmak için röntgen görüntüleme (XRF) yöntemi kullanıldı ve resmin kaba taslağı çıkarıldı. Bunun ardından da yapay zekâ teknolojisi, Picasso’nun o dönemlerde çizdiği resimlere dayanarak ünlü ressamın fırça darbelerini taklit etti ve eserin kalan bölümlerini tamamladı. Son olarak da 3D baskı sayesinde resme boyama dokusu verildi ve gerçek bir yağlı boya tablosuna benzemesi sağlandı.
A team of scientists used AI and 3D printing to uncover the lost Picasso portrait “The Lonesome Crouching Nude” (left) that the artist painted over when he created “The Blind Man’s Meal” (right). pic.twitter.com/dDfNwX8imN
— T🎃ny H🎃 Tran (@TonyHoWasHere) October 17, 2021
University College London’dan araştırmacılar, düzinelerce Picasso ’nun resmini inceleyen ve kendisini İspanyol sanatçının tarzında eğiten orijinal bir algoritma kullanarak tabloyu yeniden yarattı. X-ışınlı görüntüyü kılavuz olarak kullanarak Picasso’nun tarzını tam boyutlu, tam renkli kopyaya uyguladı.
Lonesome Crouching Nude, Picasso’nun Mavi Dönemi’nden ortaya çıkan ilk gizli tablo değil. 2014 yılında kızılötesi görüntüleme sayesinde bir başka Mavi Dönem çalışması olan The Blue Room tablosunun altından banyo yapan bir kadını betimleyen sakallı bir adamın portresi ortaya çıkmıştı.
Bu işlemlerin sonucunda da Picasso’nun ünlü “Mavi dönem” eserlerinden “çıplak” bir portre ortaya çıktı ve ünlü ressamın 118 yıl önce çizdiği resim gün yüzüne çıkmış oldu. Araştırmacılardan Ty Murphy de bu durumu “Picasso’nun zihninin bir keşfi” olarak nitelendirdi.
Bu yeni keşif ne kadar inanılmaz olsa da bazı etik soruları gündeme getirdi. Birçok insan, teknolojinin ölü sanatçıların amaçladıkları şeylere yakın bir kopya oluşturduğunu; ancak asla tam olarak orijinali ile birebir aynı olmayacağının altını çizdi ve “kayıp sanatın” geriye getirilip getirilmemesinin doğru olup olmadığını tartıştı.
Oxia Palus kurucu ortağı George Can, Robb Report’a verdiği röportajda “Picasso’nun, ölümünden 48 yıl sonra ve resimdeki kadın karakterin gizlenmesinden 118 yıl sonra nihayet ortaya çıkması onu mutlu ederdi.” cümlelerine yer verdi.
Murphy ise CNN’e yaptığı açıklamalarda kayıp sanatın geri getirilmesinin doğru olduğunu düşündüğünü söyledi: “Tarih bize insanların her zaman diğer sanatçıların eserlerini taklit ettiğini ve edeceğini gösterdi. Bu yüzden kayıp eserlerin ortaya çıkarılması sanatçıların zihnini keşfetmenin bir yoludur.”