WhatsApp Web nedir?
Akıllı telefon kullanıyorsanız, mutlaka WhatsApp ile yolunuz kesişmiştir. Çünkü WhatsApp, son zamanların en popüler sosyal medya mesajlaşma uygulaması haline gelmiştir. WhatsApp, Erlang programlama dili ile yazılmış olup ilk kez yayınlandığı 2010 yılından itibaren büyük bir ivme kazanmış, akıllı telefon kullanan hemen hemen herkesin kullandığı bir uygulama haline gelmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere WhatsApp uygulamasını bilgisayarınıza taşıyan WhatsApp Web sayesinde mesajları bilgisayardan cevaplayabiliyorsunuz. Mesaj göndermek veya gelenleri görmek için telefonunuzun ekranını açmaya gerek kalmıyor, böylece pil süresi konusunda da önemli bir avanjtaj sağlıyorsunuz. WhatsApp Web’in kullanıcılara sunduğu en önemli avantajlardan birisi de, zaman. Bilgisayar üzerinden mesajlara çok daha hızlı bir şekilde dönüş yapabiliyorsunuz.
WhatsApp Web masaüstü nasıl kullanılır?
WhatsApp Web kullanmak isteyenlerin karşısına iki seçenek çıkıyor. Herhangi bir internet tarayıcısı üzerinden bu servisi kullanmayı tercih edebilir veya masaüstü uygulamasını indirerek tarayıcıdan bağımsız çalışmasını sağlayabilirsiniz. WhatsApp Web açmak için tüm işletim sistemleri için benzer olarak işleyen giriş aşaması şu şekilde:
- WhatsApp Web açma için bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayarak web.whatsapp.com adresine girin. Şöyle bir ekran ile karşılaşacaksınız.
- Daha sonra telefonunuzda WhatsApp uygulamasını açın ve “Ayarlar” sekmesine tıklayın.
- “Ayarlar” sekmesine gittikten sonra; “WhatsApp Web/Masaüstü” başlığına tıklayın.
- Daha sonra karşınıza bir QR kodu tarama ekranı çıkacak. Artık günlük hayatımızın; ödeme işlemlerinden, sorgulama işlemlerine kadar pek çok aşamasında kullandığımız QR kodu bu defa WhatsApp girişinde kullanacağız. Bu aşamada QR kodu okutarak WhatsApp Web giriş işlemi tamamlanız gerekiyor.
- Telefonunuzun kamerasını, açılan bu sayfadaki ekrana yönlendirin ve QR kodunu okutun. QR kodunu tarattıktan sonra; WhatsApp’ı hem bilgisayarınızda hem de telefonunuzda kullanıyor duruma geleceksiniz. Eğer; QR kodu taratamıyor ve taratmak konusunda sorun yaşıyorsanız, telefonunuzdaki kameranın çalışıyor olduğundan emin olun. Kamera bozuksa, otomatik olarak netleme yapmıyor ve bulanık görüntü gösteriyorsa, kodu taratamayabilirsiniz ve ne yazık ki WhatsApp Web‘i kullanamazsınız.
WhatsApp’ı Nasıl İndirebilirim/Edinebilirim?
WhatsApp web servisini bilgisayarınızdan kullanmak için masaüstü bilgisayarınızdan https://www.whatsapp.com/download linke tıklayarak karşınıza çıkan ekrandan telefon veya masaüstü/PC ortamında kullanabileceğiniz uygulamayı indirebilirsiniz.
WhatsApp Üzerinden Masaüstü Oturumunu Kapatma
Telefonunuz ile kendi bilgisayarınızda ya da farklı bir bilgisayarda WhatsApp Web versiyonunu kullanmış ve çıkış yapmayı unutmuş olabilirsiniz veya bir başkasının QR kodunuzu taratarak WhatsApp Web üzerinden hesabınıza giriş yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Eğer, böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız aşağıdaki adımları sırasıyla izleyin ve aktif tüm oturum hesaplardan çıkış yapın.
- Telefonunuzdan WhatsApp uygulamasını ve açın ve “Ayarlar” ya da “Menü” başlığına gidin. İşletim sistemine göre değişiklik gösterecektir ama gitmeniz gereken başlık bu iki başlıktan biri olacaktır.
- WhatsApp Web/Masaüstü başlığını seçin ve “Tüm cihazlardan çık” seçeneğine tıklayın.
QR kodu olmadan WhatsApp Web nasıl kullanılır?
QR kodu olmadan WhatsApp web kullanamazsın. Güvenlik için QR kodu vardır. Whatsapp’ta kullanıcı adı ve parola ile giriş sistemi yok. Bu sebepten QR kodu tüm güvenlik imkanlarını olanaklı kılıyor.
QR kodu gerçekten oturumu açannumara sana mı ait bunu teyit ediyor.
QR kodu okuttuğunda WhatsApp web senin için bir oturum açıyor ve Whatsapp’i webten kullanabiliyorsun. Bu sebepten QR kodu bu işin olmazsa olmazı. Sonuç: QR kodu olmadan WhatsApp Web kullanamazsın.
WhatsApp Web’in Açık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Oldukça fazla kullanılan ve kişisel mesajlarımızın bulunduğu WhatsApp Web’den doğru bir şekilde çıkış yapmadığınız taktirde bilgisayarınızda açık kalabilir. WhatsApp Web’in açık kalıp kalmadığını kontrol etmek için bazı adımları izleyebilirsiniz. Bu adımlar;
- Öncelikle telefonunuzdan WhatsApp uygulamanızı açın.
- Ardından açılan ana sohbet ekranının sağ üst köşesinde bulunan üç nokta simgesine basın.
- Çıkan sekmede ‘Bağlı Cihazlar’ veya telefona göre ‘WhatsApp Web’ yazan kategoriye tıklayın.
- Açılan sayfada eğer WhatsApp Web’iniz herhangi bir bilgisayarda açıksa bağlı cihazlar sıralı olarak gözükür. Bu cihazlarda WhatsApp’ı kapatmak için cihaz adının üstüne basıp ‘Çıkış’ a tıklayın. Bu şekilde açık kalan WhatsApp’ınızı kapatabilirsiniz.
- Eğer WhatsApp’ınız herhangi bir cihazda açık değilse zaten karşınıza çıkan ekranda sadece ‘Cihaza Bağla’ seçeneği çıkacaktır ve herhangi bir aktif cihaz görünmez.
WhatssApp Yazıcıdan Çıktı Alma
Telefonunuzu bir yazıcıya yazdıracak şekilde ayarlama
Doğrudan telefondan bir iletişim kutusu yazdırmak için cihazı yapılandırmanız ve özel bir yardımcı program indirmeniz gerekir. Telefonun yazdırma için bazı biçimleri desteklemeyebileceğini, ancak desteklemediğini unutmayın.’t dosyayı göndermek ve yazdırmak acıyor.
Bir akıllı telefondan yazdırmak için sanal bir yazıcı bağlamanız gerekir. Android için en iyi seçenek Google Cloud Print; iPhone için, AirPrint.
Android için Google Cloud Print
Android cihazlar için resmi Google Cloud Print hizmetinin kullanımı sağlanır.
Programın düzgün çalışması için aşağıdaki koşulların karşılanması gerekir:
- Google mağazasından indirilebilen kurulu “Sanal Yazıcı”;
- Yazdırma cihazı bulut yazdırmayı destekler;
- kişisel bir Google hesabınız var.
Önce yazdırma cihazınızı Google Cloud Print’e bağlamanız gerekir. Bu doğrudan bir yönlendirici veya USB kullanılarak yapılabilir.
Wi-Fi desteğiyle, yönlendiricide Wi-Fi Korumalı Kurulum başlatılır. Ayarları açmanız ve “Kablosuz ağ” sekmesi. Ardından WPS’yi tıklayın ve kaydırıcıyı “AÇIK” öğenin yanında “Wi-Fi Korumalı Kurulum”.
Kablosuz bağlantı desteklenmiyorsa aşağıdakileri yapın:
- PC sistem ayarlarına, “Yazıcılar” a gidin.
- Chrome tarayıcıyı açın, arama çubuğuna chrome: // cihazlar girin.
- “Genel Yazıcılar” menüsünde “Ekle” yi tıklayın.
- İstediğiniz cihazı seçin ve tekrar “Yazıcı Ekle” ye tıklayın.
Şimdi cihaz buluta bağlı ve uygulamayı telefonda çalıştırabilirsiniz. Ayarlarda “Yazdır” ı seçin ve “Sanal Yazıcı” işlevini açın.
İPhone için AirPrint
AirPrint ile çalışmaya başlamadan önce, yazdırma aygıtının bu uygulamayı destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekir. Düzgün çalışması için yazıcının ve telefonun aynı Wi-Fi ağında olması önemlidir.
AirPrint kullanarak nasıl yazdırılır:
- Uygulamayı açın ve üç şerit şeklinde simgeye tıklayarak menüye gidin.
- “Yazdır” ı ve ardından “Yazıcı Seç” i tıklayın.
- Parametreleri ayarlama (sayfa sayısı, numaralandırma vb.).
- “Yazdır” ı tıklayın.
Kablosuz bağlantı
Wi-Fi Direct, kablolu bir bağlantı olmadan bir mobil cihazdan yazdırmaya izin verir. Akıllı telefon ve yazıcı doğrudan iletişim kurar. Telefon yazıcıyı algılamalı ve yazdırmak için gerekli dosyaları göndermelidir.
Bu seçeneğin doğru çalışması için koşullar vardır. Yazıcının kablosuz baskı uygulamasının en son sürümüyle uyumlu olması ve Wi-Fi ile serbestçe algılanabilmesi gerekir.
Kablosuz Baskı Uygulamaları
Kablosuz yazdırma için en popüler olan uygun PrintHand uygulamasıdır. Çalışma prensibi basittir – yazıcı kablosuz Wi-Fi ve telefonu da destekler, böylece bağlanabilirler.
Uygulama Android, iPhone ve Windows gibi farklı platformlarda çalışır. Kablolu ve kablosuz bir bağlantı kullanarak cihazı çeşitli şekillerde bağlamanızı sağlar. PrintHand ile çalışmak için yalnızca cihazınıza indirmeniz gerekir. Ek sürücü gerekmez.
Programla çalışma talimatları:
- Akıllı telefonunuzu kablosuz ağa bağlayın
- Uygulamayı çalıştırın, “Yazıcı Ekle” yi seçin.
- Tıklamak “Wi-Fi Yazıcılar”, sonra – “el ile”.
- Alan içerisinde “Yazıcı Adı” herhangi bir isim girin, “Protokol” – “ÇİĞ”, “IP” – yönlendiricinin adresi, “Liman” – “9100”, doldurduktan sonra tıklayın “tamam”.
- Görünen listede, istediğiniz cihazı ada göre seçin.
- “Test Sayfasını Yazdır” ı tıklayın.
PrintHand ücretli bir uygulamadır. Ücretsiz indirdikten sonra yalnızca bir test sayfası yazdırabilirsiniz..
USB ile
Herhangi bir nedenden dolayı yazdırma cihazı Wi-Fi ile algılanmazsa veya kablosuz bağlantıyı desteklemiyorsa, USB üzerinden bir bilgisayara veya telefona bağlayarak yazdırmayı kullanabilirsiniz. Bu ek özellik PrintHand uygulaması tarafından sağlanır..
Bu yöntem, yazıcıyı ve aygıtı USB üzerinden bağlamanız gerektiğinden öncekinden farklıdır. Bağlantıdan sonra, dosyaları yazdırmak için aynı adımlar uygulanır.
İnternet olmadan Whatsapp kullanmak için yapmanız gerekenler
Popüler anlık mesajlaşma hizmeti WhatsApp, bildiğiniz gibi internet üzerinden mesaj gönderim imlanı sağlıyor. Wi-Fi veya hücresel veri bağlantısının olmadığı zamanlarda Whatsapp’tan gönderilen mesajlar internet bağlantısı olana kadar uygulamada kalıyor daha sonra kullanıcıya gönderiliyordu. Ancak gelen bilgiler artık internetsiz WhatsApp kullanabilme imkânı sağlıyor. İnternetsiz WhatsApp kullanabilmeniz için birtakım ayarlar yapmanız gerekiyor.
İşte internetsiz WhatsApp için adım adım yapmanız gerekenler.
- Android cihazınızdan Ayarlar>Bağlantılar>Mobil Ağlar bölümüne girin.
- Mobil Ağlar bölümünden ise Erişim Noktası Adları seçeneğine tıklayın.
- Erişim Noktası Adları ekranında sağ üst bölümde yer alan “ekle” seçeneğine tıklayın.
- Açılan ekranı aşağıdaki bilgilere göre doldurun.
İsim: WhatsApp
APN: internet
Proxy: 127.0.0.01
Bağlantı noktası: 8080 - İşlemleri yapın profili kaydedin. Erişim Noktası Adları bölümünden WhatsApp’ı seçin.
Bu işlemi yaptıktan sonra telefon 4G bağlantısında kalmaya devam ediyor, GSM şirketi internet harcamanızı size yansıtmıyor. Normal ayarlara döndüğünüz süreçteki internet kullanımınız tek seferde size yansıtılıyor. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra artık internete ihtiyaç duymadan WhatsApp’ı kullanabileceksiniz. Hücresel veri ile yaptığınız mesaj gönderimi, ses gönderimi, belge veya video gönderim işlemlerinin tamamını bu yöntemle de yapabileceksiniz. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom hatta sahip olanlar yukarıda yer alan ayarları yaparak ücretsiz bir şekilde WhatsApp kullanabilirler.
İnternetsiz WhatsApp şimdilik sadece Android cihazlarda çalışıyor. iOS’ta ise ayarlar bölümünün kısıtlı olmasından dolayı proxy ve port değişimi yapılamıyor.