2021-2022 Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak? İşte elektronik kayıtlar için verilen tarih. E-Devlet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bürokrasiye gerek kalmadan internet hizmetleri vermeye devam ediyor. Üniversite sınavının sonuçlarının ortaya çıktığı bugünlerde ise en çok merak edilen sorulardan biri Üniversite için e-kayıt nasıl yapılır? İşte Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi‘nin de attığı tweet ile hatırlattığı Üniversite E-Kayıt için önemli adımları sizler için sıraladık.
Üniversite kayıtları için geri sayım. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih ettiği üniversiteye yerleşen öğrenciler kayıt tarihlerini araştırıyor. Üniversite kayıtları ve elektronik kayıtlar için tarih belli oldu. Peki, kayıt için hangi belgeler gerekiyor?
E-Devlet üzerinden Üniversite kaydı için E-Kayıt nasıl yapılır?
Pandemiden dolayı bir türlü normalleşemeyen eğitim ve öğretim hayatı, Türkiye’nin bir çok bürokratik işlemi de E-Devlet üzerine kaydırmasına neden oldu. Yine bu yeni hizmetlerden birisi ise Üniversite için E-Kayıt. YÖK’ün E-Devlet hizmetleri arasında yer alan bu hizmet sayesinde, Üniversite kapısına gitmeden kayıt yaptırmak mümkün. Bu hizmetten bugün yani 4 Eylül ile 8 Eylül tarihleri arasında yararlanmak mümkün.
Üniversite için E-Kayıt sistemine giriş yapabilmek için öncelikle E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. Henüz E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine bizzat giderek ücretli olarak ilk E-Devlet şifrenizi almak durumundasınız. E-Devlet hizmetlerinden yararlanmak için ise güvenlik ayarları üzerinden telefon ve e-postanızı doğrulaması yapmış olmanız gerekiyor.
Sisteme TC Kimlik No ve E-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra ise arama üzerinden YÖK ya da Üniversite kayıt araması yaptığınızda E-Kayıt hizmeti bölümüne geliyoruz. Yine paylaştığımız Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tweeti üzerinden de söz konusu sayfaya gidebilirsiniz.
Sevgili gençler üniversite kayıtları başladı!
🗓4-8 Eylül tarihleri arasında @ekapi üzerinden elektronik olarak kayıtlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
👉🏻https://t.co/ntIDVsGWy2@dijital Ailesi olarak yeni eğitim yılınızın sağlıklı,mutlu ve başarı dolu günlerle geçmesini dileriz. pic.twitter.com/0xlNUxc2sT— CB Dijital Dönüşüm Ofisi (@dijital) September 4, 2021
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
Bu başlığa tıkladıktan sonra ise karşımıza bir uyarı gelme ihtimali var. Eğer bölümünüz e-kayıt için uygun değilse, yerleştirildiğiniz bölüm için e-kayıt yapılamamaktadır şeklinde bir uyarı mesajı çıkabilir. Bu mesajı alan adayların kayıt için kazandığı Üniversite’ye bizzat başvurması gerekiyor. Bunun temel sebepleri, kaydolduğunuz bölümün bu hizmete uygun olmaması, Üniversite’nin bu altyapıya dahil olmaması ya da 2008 öncesi mezun olmanız gibi sebeplerden birisi olabilir.
Üniversite E-Kayıt sistemi, 2008 ve sonrası olan MEB mezunları üzerinden işlem yaptığı için eski mezunlar bu hizmetten faydalanamıyor. Yine başka bir örgün öğretim programına kayıtlı olan adaylarda bu hizmetten faydalanamıyor.
E-Kayıt hizmeti için öncelikle kazandığınız bölüme harç ödemesi yapmanız gerekiyor. Eğer harç ödemesi yapmış ve kazandığınız Üniversite E-Kayıt desteği sunuyorsa ( Şu an için Üniversitelerin yüzde 90’a yakını bu altyapıya destek veriyor) bir sonraki sayfada kayıt olacağınız Üniversite’nin bilgileri karşınıza çıkıyor.
Burada bilgilerinizi gördüğünüz ekran sonrası karşınıza çıkan formda temel bilgileri doldurmanız gerekiyor. Bu bilgiler sonrası ise ekranın altında yer alan iki kutucuğa Evet şeklinde onay vermeniz gerekli. Bu kutucuklar, yukarıda verdiğiniz kişisel bilgilerin doğru olduğuna dair beyanınızı doğrulamak için. Bu anlamda belgede doldurduğunuz bilgilerin doğru olduğunu kontrol etmenizde fayda var.