ABD’nin Huawei başta olmak üzere Çinli firmalara uyguladığı ambargolar ülkenin yonga gelişimini bir anda sekteye uğrattı. Bu bakımdan Çinli devler kendi yongalarını tasarlayarak bu bağımlılıktan kurtulmaya çalışıyor. Diğer bulut devlerinin ardından gelen Tencent, Çarşamba günü şirket içinde tasarlanmış üç SoC (tek yongada bütünleşik sistem) tanıttı. Yeni SoC ailesi bir yapay zeka hızlandırıcı, bir video kod dönüştürme işlemcisi ve bir ağ işleme birimi içeriyor.
Çinli teknoloji devi Tencent, düzinelerce çeşitli bulut hizmeti sunuyor ve Çin’de devasa veri merkezleri işletiyor. Diğer bulut devleri gibi Tencent de bir süredir kendi veri merkezi altyapısını geliştiriyor. Şimdi ise performansı artırmak, güç tüketimini azaltmak, maliyetleri düşürmek ve yazılım/donanım üzerinde tam kontrol sahibi olmak amacıyla çip tasarım işine el attılar. Oyun dünyasının arka planda kalmayı başaran en büyük yatırımcısı konumundaki Tencentbuna rağmen baskının nefesini ensesinde hissediyor. Firma bu bakımdan yarı iletken alanına önemli yatırımlar yaptı.
South China Morning Post‘a göre Tencent’in ilk SoC serisi kendi veri merkezlerinde kullanılacak üç birim içerecek:
- Zixiao: Görüntüleri, videoları ve doğal dili işleyebilen bir AI hızlandırıcı. Ayrıntılı bilgi vermeyen bir Tencent yöneticisine göre çip zaten ‘deneme üretiminde’ ve performans rakip ürünlerden %100 daha iyi.
- Canghai: Hazır olduğunda mevcut ürünlerden %30 daha iyi olduğu söylenen bir video kod dönüştürme birimi.
- Xuanling: Tencent’e göre bulut veri merkezleri için benzer ürünlerden dört kat daha iyi olacak yüksek performanslı bir ağ arayüzü kontrolcüsü.
Bu hafta yapılan açıklamaya göre Tencent kendi sunucularında kullanacağı 3 farklı amaca yönelik işlemci geliştirdiğini duyurdu. Zixiao işlemcisi yapay zekâ yüklerine yoğunlaşırken Canghai işlemcisi video işlemlerine, Xuanling ise yüksek performanslı ağlara odaklanıyor. Hepsi de rekabete göre çok daha iyi performans sunuyor ve firmanın dikey entegrasyon konusunda elini güçlendirecek. Tıpkı diğer internet devleri gibi Tencent de veri merkezi ihtiyaçlarının çoğu için AMD, Broadcom, Cisco, Intel ve NVIDIA gibi şirketlerin donanımlarıyla karşılıyor. Kendi çözümlerini kullanmaya başladıklarında ise ABD merkezli bu şirketlerden çip satın almayı bırakacaklar veya bağımlılığı en aza indirecekler.
Teknik detaylarını açıklamasa da Tencent’in RISC-V üzerinden gittiği tahmin ediliyor zira bu tarz ikincil amaç işlemcilerinde Çin daha çok RISC-V tercih ediyor. Sebebi ise açık kaynak olarak erişilebilir olması. Tencent haricinde Alibaba ve Huawei gibi isimler de RISC-V mimarisine yönelmiş durumda. Şimdilik şirketin hedefleri arasında genel amaçlı işlemciler veya grafik işleme birimleri bulunmuyor. Öte yandan Alibaba ve Huawei gibi Çinli şirketlerin de verim merkezlerinde zaten kendi SoC’lerini kullandığını hatırlatalım.