ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının NASA Mars ‘a gönderdiği Persevarence keşif aracının Mars’tan ilk kaya örneğini aldığı bildirildi
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının Mars’a gönderdiği Persevarence keşif aracının Mars’tan ilk kaya örneğini aldığı bildirildi. Keşif aracının aldığı örneklerle milyarlarca yıl önce kızıl gezegende hayat olup olmadığı incelenecek.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının NASA , 1 Eylül’de keşif aracından gelen verilerin, Mars ‘tan ilk kaya örneğinin başarıyla alındığını gösterdiğini açıkladı.
Alınan örneklerin aracın dünyaya dönmesinden sonra bilim insanlarına kızıl gezegende milyarlarca yıl önce hayat olup olmadığını araştırmalarına yardımcı olması bekleniyor.
NASA ‘nın California’daki Jet İtki Laboratuvarı’nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat’ta Mars’a inmişti.
Mars ‘a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance’ın Kızıl Gezegen’deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.
Geçen ay Perseverance’ın Mars’tan ilk örnek alma denemesi başarısız olmuş, bunun üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.
Geçen ay Perseverance’ın Mars’tan ilk örnek alma denemesi başarısız olmuş, bunun üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.
18 Şubat’tan beri Mars’ta
NASA’nın California’daki Jet İtki Laboratuvarı’nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat’ta Jezero adlı 45 km genişliğindeki bir kratere indi. Mars’a inmişti.
Görevi, gezegende yaşamın şu an ya da herhangi bir zaman diliminde var olup olmadığını belirlemeye çalışmak olarak belirlendi. Bunun yollarından biri, Dünya’ya getirmek için bir dizi kaya örneği toplamaktı.
Ağustos ayında Perseverance’ın Mars’ın yüzeyinde derinlere inmeye yönelik ilk girişimi, Jezero’nun temel malzemesini temsil ettiği düşünülen bir kayaya yönelik oldu. Bu girişimin başarısız olması üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.
Mars’a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance’ın Kızıl Gezegen’deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.
İlk deneme değil
2007’de Dünya’dan fırlatılan NASA’nın Phoenix aracı, Mars’ın “Arktik” bölgesindeki toprakların, robotta bulunan laboratuvara numune toplamayı zorlaştıran yapışkan bir kıvama sahip olduğunu buldu.
2018’de Mars’a iniş yapan NASA’nın InSight aracı ise, gezegenin ısısını ölçmek için istenilen derinlikte çukur açmayı başaramamıştı. Yüzey beklenmedik bir şekilde dirençliydi.