Microsoft baskılar nedeniyle LinkedIn platformunu Çin’de kapatacağını duyurdu. Yerine InJobs geleceğini açıkladı.
ABD merkezli sosyal ağlar arasında, şimdiye kadar Çin Halk Cumhuriyeti’nde barınabilen en büyüğü: LinkedIn . Hükümetin internet üzerinde uyguladığı baskılar ve sansür mekanizmaları nedeniyle Facebook ve Twitter dahil çoğu platform yıllardır ülkede faaliyet göstermiyor. Ek olarak arama motoru Google, 2010 yılında ülkedeki tüm operasyonlarını sonlandırma kararı almıştı.
ABD merkezli teknoloji devi Microsoft perşembe günü paylaştığı bir blog gönderisinde sosyal iş ağı LinkedIn ’i Çin’de kapatma kararı aldığını duyurdu ve bu tarz kararlar alan ABD’li şirketler arasına katıldı.
LinkedIn’in bunca senedir yasaklanmama sebebi, hükümetin baskılarına boyun eğmesinden kaynaklanıyor. 2014’ten beri Microsoft, iş odaklı sosyal medya platformunu Çin’e özel geliştirdiği sürümü ile ülkede tutmayı başarıyordu.
Açıklamalara göre bu karar Çin hükümetinin ülkedeki internet kurallarını sıkılaştırması, bu yüzden de “Çin hükümetine ayak uydurmanın zorlaşması” sebebiyle geldi. Wall Street Journal’in haberine göre de Çin’in internet düzenleyicisi, bu yılın başlarında LinkedIn’e içeriklerini düzenlemesi gerektiğini bildirmiş, bunun içinde sosyal ağa 30 gün süre vermişti
Çin’de LinkedIn gitti, InJobs yolda!
Microsoft, çalışma koşullarındaki önemli zorluklar nedeniyle LinkedIn ’i “önümüzdeki aylarda” Çin’de kapatacağını duyurdu. Ancak herhangi bir tarih bilgisi paylaşmadı. LinkedIn’in yerine InJobs adlı yeni bir platform geliştirdiğini belirten şirket, önümüzdeki günlerde bu uygulamayı kullanıma sunacağını söyledi.
Microsoft’un açıklamasına göre, InJobs uygulamasında sosyal medya özellikleri olmayacak. Yani kullanıcılar hesaplarında gönderi, yayın, makale vb. içerikler paylaşamayacaklar. InJobs, yalnızca iş arayan ve iş verenlerin birbirlerini bulmalarını sağlayacak. Bu noktada Microsoft, Çinli işletmelerle birlikte çalışacağını söyledi.
Açıklamalara göre ülkede LinkedIn’ın yerini Injobs isimli yeni bir uygulama alacak. Bu uygulamada LinkedIn’de bulunan “bağlantı kurma” gibi bazı özellikler olacak; ancak herhangi bir sosyal akış, gönderi veya makale paylaşma olmayacak.
LinkedIn ’in açıklamalarında şu ifadeler kullanıldı: “Çinli üyelerin iş ve ekonomik fırsat bulmalarına yardımcı olmada başarılı olduk ancak sosyal yönlerde aynı düzeyde bir başarıya ulaşamadık.”
Mart ayında üye alımı durdurulmuştu
Çin’deki faaliyetlerini azaltan teknoloji devleri arasında Google ve ülkeden resmen yasaklanan Twitter da yer alıyor.
Dünya çapında 300 milyondan fazla insanın kullandığı LinkedIn mart ayında da “düzenleyici sorunlar” sebebiyle ülkede yeni üye almayı durdurduğunu açıklamıştı. Çin de mayıs ayında Microsoft’un Bing arama motorunun ve LinkedIn’in ve diğer 100 uygulamanın kullanıcı bilgilerini uygunsuz bir şekilde kullandığını tespit ettiğini açıklamış ve bu durumun düzeltilmesini dev şirketten talep etmişti.
Şirket konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Çin’de önemli ölçüde zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıyayız. Bunu göz önünde bulundurarak, Çin’deki insanların LinkedIn’in sosyal medya özelliklerine erişmelerine sağlayan yerelleştirilmiş sürümünü bu yılın ilerleyen aylarında kaldırma kararı aldık.
Çin için yeni stratejimiz, Çin merkezli profesyonel kullanıcıların ülkede iş aramalarına ve Çinli şirketlerin kaliteli adaylar bulmalarına yardımcı olmaya odaklanmaktır. Çin için yeni ve bağımsız bir iş uygulaması olan InJobs ’u kullanıma sunacağız. InJobs, gönderileri veya makaleleri paylaşma özelliğini içermeyecektir.
LinkedIn daha önce Çin’de ‘sakıncalı içerikler’ barındırdığı gerekçesiyle bazı ABD kökenli gazetecilerin profillerini yasaklamıştı. Siyasi göndermeler yaptığı iddia edilen öğrencilerin de hesapların engellendi.