Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküp doğal gaz hakkında son durumu açıkladı. Doğalgaz borularının 2022 yılında tabana serileceği ve 2023’te ilk gazın sisteme verileceği belirtildi. Karadeniz’deki doğal gaz 2023 yılında evlere iletilecek. Bazı uzmanlar bunun mümkün olduğunu bazıları ise gerçekçi olmadığını ileri sürüyor. Paris merkezli Akdeniz Enerji Gözlemcileri kuruluşunda Hidrokarbon direktörü olarak görev yapan Sohbet Karbuz’a göre 2023, uygulanabilir bir hedef.
Konu hakkında açıklamalar yapan Bakan Dönmez, “Yerli doğal gazda hedefimiz belli. 2023’e kadar gazın ilk fazını inşallah sisteme vereceğiz, bağlayacağız. İlk faz için açılması planlanan yaklaşık 10 kuyudan günde yine yaklaşık 10 milyon metreküp doğal gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda artan kuyu miktarıyla birlikte karaya aktarılan doğal gaz miktarı da doğal olarak artmış olacak. 40 milyon metreküplere kadar çıkmış olacağız.” dedi.
Reuters’a konuşan Kurbuz sürecin hızlı yürütüleceğini tahmin ettiğini kaydederek finansman, teknik ve teknoloji konusunda ise muhtemelen yabancı şirketlerden destek alınmak durumunda kalınacağını belirtiyor. Gazın 2 bin 100 metre derinde yer aldığını açıklayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bu derinliğin de bin metre daha altına inileceğini söylemiş ve muhtemelen bu derinlikte de gaz bulacaklarını belirtmişti.
169 kilometre boru hattı kurulacak
Karadeniz tabanına ilk borunun 2022 ortalarında serileceğini söyleyen Bakan Dönmez, “Karadeniz gazı için 169 kilometre boru hattı kurulacak” dedi. Boruların döşenmesi ve deniz altı üretim sistemi kurulması için iki yabancı firmayla iş birliği yapılacak. İngiliz şirket Subsea 7 ve Fransız şirket Sclumberg’in oluşturacağı konsorsiyum ile anlaşma imzalandı. Bulunan gaz rezervinin dünya genelinde 2020’de bulunan en büyük rezerv olduğunu aktaran Wood Mackenzie Enerji Danışmanı Thomas Purdie ise açıklanmış olan 320 milyar metreküp hacmin tüm rezervin tahmini büyüklüğü mü yoksa çıkarılabilecek olan kısım mı olduğu noktasında belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor.
Ayrıca çıkarma maliyeti ne olduğu, bulunduğu tabakanın kalınlığı, sahadaki dağınıklığı veya saf halde olup olmadığı da henüz bilinmiyor. Tüm bunlar gazın gerçek değerini ve fizibilitesini etkileyen etmenler.
Tüm bunlar için sismik araştırmayla tespit edilen rezervin sondajla kesinleştirilmesi gerekiyor.
Tam kapasite üretim 2027’de
Deniz altındaki üretim sistemine ilk etapta 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk geliyor. Üretim miktarı zamanla artacak. En yüksek üretim seviyesine 40. kuyu bağlandıktan sonra ulaşılacak. 2027’de 40. kuyunun bağlanması hedefleniyor. Bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak. Söz konusu üretim bugünkü rakamlarla, Türkiye’nin geçen yıl 48,2 milyar metreküp olan doğal gaz tüketiminin yüzde 30’unu karşılayabilecek.