Küresel çip krizini atlatabilmek için üretimi Çin’e yayma stratejisi üzerinde çalışırken Beyaz Saray’dan uyarı geldi. Intel ’in farklı çözümlere yönelmesi istendi. Bloomberg’de yayınlanan bir rapora göre, Intel ’in Çin’deki çip üretimini hızlandırma çabalarına Biden yönetimi tarafından itiraz etti. Duruma yakın kaynaklar, Intel’in Çin’in Chengdu kentindeki bir fabrikasında silikon levha yapmayı önerdiğini ve bunun 2022’nin sonuna doğru üretime başlayabileceğini söyledi. Ancak Intel’in planları, olası güvenlik sorunları nedeniyle Beyaz Saray yetkilileri tarafından tam anlamıyla engel. Maliyet odaklı üretim stratejisi ile yıllarca teknoloji devlerinin üretim üssü haline gelen Çin, bu avantajını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Sebebi ise tahmin edebileceğiniz gibi ABD ambargoları.
Intel’in üretimi hızlandırmak için hükümetten fon sağlaması gerekiyor. Bu yüzden Biden yönetiminin görüşü Intel’in ilerlemesini büyük ölçüde ağırdan alıyor. Intel hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra Çin’de silikon çipler üretmek için farklı planlar üzerinde çalışıyor. Aslında ABD hükümetinin Çin’e bakış açısı gündemdeki ambargolardan da önceye gidiyor. Sık sık ABD’nin bir üretim üssü haline gelmesi için devlet başkanlarının çağrısını işitiyorduk.
Intel çip üretimine Biden engeli
Intel, Bloomberg’e yaptığı açıklamada. ABD hükümetiyle bir dizi yaklaşımı araştırdık.” dedi. “Intel ve Biden yönetimi, endüstri çapında devam eden mikroçip kıtlığını gidermek için bir hedefi paylaştı. Bu yaklaşımlardan biri, yönetimin ülke içinde temel bileşenleri üretme hedefleri doğrultusunda. ABD ve Avrupa’da silikon levha üreten fabrikalara yatırım yapmak. Küresel çip krizi bugün sayısız sektörü zor durumda bıraktı. Gerek ülkeler gerekse döküm firmaları çözüm arayışında. Ne var ki bu arayış Çin olmadan devam etmek zorunda zira ABD kesinlikle taviz vermiyor.
Biden yönetimi, Çin’in teknoloji kullanımı konusunda şüpheci olmaya devam ediyor. Biden kısa süre önce, hükümetin Çin merkezli Huawei ve ZTE markalarını kullanmasına kısıtlamalar getiren ve her iki şirketi de ulusal güvenliğe tehdit olarak etiketleyen Trump döneminden kalma mevcut politikaları genişletti. Kaynaklar Intel’in Çin’de bir döküm tesisi kurma veya ortaklık yolu ile üretimin bir kısmını Çin’e kaydırma planlarına sert bir uyarı geldiğini ifade ediyor. Yıl sonuna kadar Intel’in elini rahatlatabilecek olan bu hamle Beyaz Saray tarafından kabul görmez. Sebep ise elbette ulusal güvenlik.
Çin’in devre dışı bırakılması küresel çip krizinin etkisini sürdürmesine neden olacak ABD bedel ödemekte kararlı. Intel de ABD veya Avrupa’da yeni tesisler ile çözüm arayışında olduğunu dile getiriyor. Biden’ın yeni imzaladığı mevzuat, iki markanın Federal İletişim Komisyonu’ndan lisans almasını engelliyor. Ek olarak, Biden daha önce hack araçlarının Çin’e satışına kısıtlamalar getirdi ve ayrıca ABD’nin Çinli gözetim şirketlerine yatırım yapmasını da yasakladı.