Intel gelecek 10 yılda Avrupa çip kapasitesine 80 milyar euro yatırım yapacak.
Dev teknoloji şirketi Intel, IAA Mobility etkinliğinde sürücüsüz taksi hizmetine başlayacağını duyurdu. Intel’ın sahibi olduğu Mobiliye şirketi, 2022 yılından itibaren 8 EyeQ™5 SoCs donımını içeren 6 yolculu elektrikli aracı ile hizmete başlamayı hedefliyor. MoovitAV hizmet markası altında çıkacak araçlar 5. ve 4.cü seviye tam otonom sürüş desteği içerecek.
Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel, Avrupa’nın çip kapasitesini artırmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 80 milyar euroya kadar yatırım yapmayı planlıyor.
Avrupa’da açılacak iki fabrikanın lokasyonunun yıl sonuna kadar belli olacağını söyleyen şirket, İrlanda’daki fabrikasında otomobil üreticileri için de çözümler sunmayı düşünüyor.
Avrupa’da yapacakları yatırımları hem çip sektörü için hem de teknoloji sektörü için katalizör olarak gördüklerini de belirten Intel CEO’su Pat Gelsinger, “Son dönemde arabalar tekerlekleri olan bilgisayarlar haline geldi” yorumunu yaptı.
Kameralar, radar sensörleri ve lidar sensörlerinin bir arada kullanılacağı yeni araç, Mobiliye’nin Yol Deneyimi Yöntemi’nden alınan harita verilerine dayalı olarak çalışacak. Moovit veya Sixt’in mobil uygulaması aracılığı ile hizmet verilecek ve ilk olarak Munih ve Tel Aviv için çalışacak.
Avrupa’da yapacakları yatırımları hem çip sektörü için hem de teknoloji sektörü için katalizör olarak gördüklerini de belirten Intel CEO’su Pat Gelsinger, “Son dönemde arabalar tekerlekleri olan bilgisayarlar haline geldi.” yorumunu yaptı.
Intel’den otomobil sektörüne yatırım Intel sürücüsüz taksi
Tesla‘nın otonom sürüş teknolojileri konusunda büyük işler başarması ile beraber, Intel’de bu sektöre göz dikmiş gibi görünüyor. Elektrikli araçlar konusunda Tesla’ya rakip olmayı düşünen şirket, araçları yapay zeka ile eğiterek ve farkındalık kazandırarak daha iyi bir deneyim sunacak.
ÇİP KRİZİ SÜRECEK
Küresel çip kriziyle ile ilgili geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Intel CEO’su Gelsinger, dünya genelindeki yarı iletken kıtlığının üretim sorunları çözülene kadar devam edeceğini ve bunun birkaç yıl daha sürebileceğini söylemişti.
25 yıl önce yüzde 37’lerde olan ABD’nin küresel çip üretimindeki payı, yaşanan çip sıkıntıları nedeniyle yüzde 12’lere geriledi.
Öte yandan Intel, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurmuştu