İnsanları Mars’a göndermek söz konusu olduğunda, en büyük engellerden biri Mars ortamı insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkisidir.
Mars ’taki yaşamın, potansiyel olarak zehirli tozdan gezegeni bombalayan ölümcül radyasyona kadar astronotların sağlığını nasıl etkileyeceğini hala bilmiyoruz.
Pekala, tomurcuklanan kaşifler için iyi haberler var: Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, bu gizemin bir kısmını – Mars’a gelen ziyaretçilerin maruz kalabileceği radyasyon miktarını – incelediler ve radyasyon seviyelerinin olmaması gerektiğini anladılar. görev dört yıldan az sürerse emin olun.
Burada, Dünya’da bizi radyasyondan koruyan bir manyetosfere sahip olduğumuz için şanslıyız, ancak Mars’ı ziyaret edenlerin yapması gerektiği gibi, gezegenimizin kabuğunun dışına seyahat ederseniz, radyasyona maruz kalacaksınız. Ve bunun nasıl bir etki yaratabileceğini anlamak için hala en başındayız.
Yapışkan sorun, aslında memnun olunması gereken iki farklı radyasyon türü olmasıdır: güneşten gelen enerji parçacıkları ve galaktik kozmik ışınlar. Yazarlar, biraz mantığa aykırı olarak, güneşin en aktif olduğu güneş maksimumu sırasında Mars’a bir görev göndermenin aslında en iyisi olacağını söylüyorlar. Bunun nedeni, güneşin aktivitesinin güneş sisteminin dışından gelen daha zararlı parçacıkların bazılarının dikkatini dağıtabilmesidir.
Hem uzay gemilerini hem de astronotları radyasyondan korumak için koruyucu teknolojimiz var. Bu nedenle araştırmacılar, mevcut kalkanla Mars’a bir gidiş-dönüş yolculuğunda astronotların ne kadar radyasyona maruz kalacağını modellediler. Nispeten kalın bir kalkanın toplam yolculuk dört yılı geçmediği sürece astronotların güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını, ancak çok kalın bir kalkanın onları ikincil radyasyona maruz bırakacağı için aslında daha tehlikeli olacağını buldular.
UCLA araştırma jeofizikçisi Yuri Shprits, “Bu çalışma, uzay radyasyonunun uzay aracının ciddiyeti ve fırlatma zamanı üzerinde ciddi kısıtlamalar getirmesine ve Mars’a insan misyonları için teknolojik zorluklar oluşturmasına rağmen, böyle bir görevin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi. makalenin yazarı.
Araştırma Space Weather dergisinde yayınlandı.