Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobundan gelen verileri inceleyerek Güneş sistemi dışındaki bir gezegende ilk kez manyetik alan belirtilerine rastladı. Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler Güneş’in etrafında döner. Diğer yıldızların etrafında dönen gezegenlere de öte gezegenler deniyor. Öte gezegenler, yörüngesinde döndüğü yıldızların parlak olması nedeniyle teleskoplar tarafından oldukça zor tespit edilebiliyor. Hubble Uzay Teleskobu bir ilki daha gerçekleştirdi. Güneş sistemi dışında bulunan bir öte gezegende ilk defa manyetik alan keşfedildi. Bu durum, olası yaşam ihtimalini de ortaya çıkardı.
Uluslararası bir araştırma ekibi, Hubble Uzay Teleskobundan gelen verileri inceleyerek Güneş sistemi dışındaki bir gezegende ilk kez manyetik alan belirtilerine rastladı. Uluslararası bir gökbilimci ekibi, güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende bir manyetik alanın imzasını keşfetmek için Hubble Uzay Teleskobundan gelen verileri kullandı. Nature Astronomy dergisindeki bir makalede açıklanan bulgu, böyle bir özelliğin bir öte gezegende ilk kez görüldüğünü gösteriyor.
Dünya’dan 123 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Neptün büyüklüğündeki HAT-P-11b isimli öte gezegende, karbon iyonları tespit edildi. Manyetik alanlar, gezegen atmosferinin korunmasında oldukça önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle dış gezegenlerin manyetik alanlarını tespit etme yeteneği, bu yabancı dünyaların neye benzediğini daha iyi anlamak adına önemli bir adım.
ABD’deki Arizona Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmada gökbilimci ekibi, gezegenimizden 123 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve yaklaşık Neptün büyüklüğünde bir gezegen olan HAT-P-11b öte gezegenini gözlemlemek için Hubble’ı kullandı. Uzay teleskobu ile yapılan gözlemler ultraviyole ışık spektrumunda gerçekleştirildi.
Hubble, manyetosfer olarak bilinen gezegeni çevreleyen karbon iyonları (manyetik alanlarla etkileşime giren yüklü parçacıklar) tespit etti. Manyetosfer, bir gök cismi (Dünya gibi) etrafındaki, cismin ev sahibi yıldızı tarafından yayılan güneş rüzgarıyla etkileşimi sonucu oluşan bölge şeklinde tanımlanıyor.
Hubble Uzay Teleskobu ile testip edilen manyetik alan yaşam arayışı adına heyecan verici bir başlangıç
“Manyetik alanlarla etkileşime giren yüklü parçacıklar” diye tanımlanan karbon iyonları, gezegenin manyetosferi olabileceği anlamına geliyor. Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda (LPL) yardımcı araştırma profesörü Gilda Ballester, yeni gözlemle ilgili şunları söyledi.
“Güneş sistemimiz dışındaki bir gezegende ilk defa bir öte gezegenin manyetik alanı doğrudan tespit ediliyor. Dünya gibi bir gezegendeki güçlü bir manyetik alan, atmosferini ve yüzeyini güneş rüzgarını oluşturan enerjik parçacıkların doğrudan etkileşiminden koruyabilir. Bu süreçler, Dünya gibi bir gezegendeki yaşamın evrimini büyük ölçüde etkiler çünkü manyetik alan organizmaları bu enerjik parçacıklardan korur.”