HDMI 2.1a standardı ile birlikte sunulacak olan kaynak bazlı ton haritalama. SBTM teknolojisi özellikle oyunlarda kullanıcıların daha kaliteli görsellere erişmesini sağlayacak. HDIMI teknolojisi ilk olarak 2002 yılında dizayn edilip hayatımıza girdi. Her yeni standardıyla biraz daha gelişti.
Son kullanıcıların bu yenilik ve değişimlerden çoğunlukla haberdar olmadığı düşünülünce. Yeni dönemde standart haline gelmesi beklenen HDMI 2.1a teknolojisine ve neleri değiştireceği merak konusu oluyor. Günümüzde en yaygın görüntü aktarım standardı olarak kabul edilen HDMI sürekli geliştiriliyor. CES 2022 fuarında hazırlanan HDMI Lisans Yönetimi yeni HDMI 2.1a standardını sergileyecek.
HDMI 2.1a ile HDR özelliği
Bildiğiniz üzere 2018 yılında tüm dünyada tanıtılan ve 4K 120 Hz, 8K 60 Hz ile birlikte toplamda 10K’ya kadar çözünürlük desteği sunmakta. Yavaş yavaş HDMI 2.1 standardı, birçok monitör ve televizyon üreticisi tarafından varsayılan hale geldi. HDMI 2.0 ile birlikte ekran yırtılmalarını minimize eden ve eARC nesne tabanlı ses desteğini getiren görüntüleme standardı HDMI 2.1a ile bir üst seviyeye taşıyor. HDMI 2.1a standardı devrimsel yenilikler yerine görüntüleri daha kaliteli ve daha verimli olarak aktarmaya odaklanmakta. Bu konuda SBTM olarak bilinen ve kaynak bazlı ton haritalama olarak ifade edilen teknoloji önemli işler yapacak.
Öncelikle HDMI 2.1a standardıyla, HDMI’dan HDMI 2.0’a geçiş sürecinde olduğu devrimsel yenilikler yaşanmayacağını belirterek başlayalım. Bu yeni standardın temel amacı, farklı içeriklerde videolar izlerken (veya oyun oynarken) aldığınız görüntünün tonunu, yine bu içeriğin türüne göre doğru bir biçimde ayarlamak. Bunun için de Source-Based Tone Mapping (SBTM) adı verilen yeni bir teknoloji kullanılıyor. Ton haritalama görsel verilerin işlenerek ekrana yansıtılması tekniklerinden birisi. Görüntü verileri farklı formatlarda olduğu için ekranın desteklediği formata uyumlu olmayabiliyor. Ton haritalama burada devreye girerek cihazın ekran için uyumlu olan tonları işlemesini sağlıyor.
SBTM nedir? Ne işe yarar?
SBTM ile cihazlar farklı kaynaklar için ayrı ayrı ton haritalama yapabiliyor. Örneğin oyun, tarayıcı ekranı metin editörü açıkken sistem eş zamanlı ayrı ayrı ton haritalama yapıyor. Özellikle oyun esnasında SBTM’nin etkili olduğu ifade ediliyor. Surce-Based Tone Mapping (SBTM) teknolojisi, televziyonunuza veya HDR destekli monitörünüze gönderilen dijital sinyallerin, cihazınızdaki en doğru aydınlık/karanlık oranı ve renkle sunulacak şekilde eşleşmesini sağlamakta.
Bu teknoloji sayesinde, ekranınıza yanısıtılan içeriğin türüne ve gönderilen sinyallere göre, HDR destekli içeriklerde çok daha gerçekçi bir görüntü ve siyah tonu ayarlanabiliyor. Ayrıca, cihazınızda resim içinde resim (Picture-in-Picture) kullanıyorsanız, hem küçük ekranda izlediğiniz hem de büyük ekrana yansıtılan içeriğin görselliği ayrı ayrı yansıtılıyor.
HDMI 2.1a ile hayatımıza girecek olan SBTM özelliği dışında. Görüntü teknolojilerini kökünden değiştirecek bir yenilik bulunmadığını itiraf etmek gerek. Bu anlamda bu teknolojiden faydalanmak için HDMI 2.1a desteğine sahip olunması gerek. Şimdiden bu standarda geçmek için acele etmenize pek gerek yok.