Yeni tanımlanan tür, yaklaşık 600.000 yıl önce Orta Pleistosen döneminde Afrika’da yaşadı ve modern insanın doğrudan atasıydı. Bilim insanları yeni bir insan türü keşfettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, insanlık tarihine ışık tutacak keşiflerine devam ediyor. Yeni bir çalışmada bilim insanları Afrika ve Avrupa’da bulunan eski fosilleri yeniden analiz ettiklerini duyurdu. Analizlerin sonucunda ekip, Etiyopya’da bulunan bir kafatasının farklı bir insan türüne ait olduğunu buldu.
Eski fosilleri yeniden analiz eden araştırmacılar, bunların yaklaşık 600.000 yıl önce Afrika’da yaşamış yeni bir hominin grubundan geldiklerini ve bu nedenle yeni bir tür adını hak ettiklerini söylüyorlar.
Soyu tükenmiş yeni bir insan türü tanımlandı: Homo bodoensis. Tür, yeni fosillere dayanılarak değil, eski fosillerin yeniden incelenmesiyle tespit edildi. Araştırmacılar neden bunun başka bir insan türü olduğunu düşünüyor? İşte bilmeniz gerekenler. Bununla birlikte, bilim insanları yeni türe Homo bodoensis ismini verdi. Homo bodoensis‘in yaklaşık 500 bin yıl önce Orta Pleistosen döneminde yaşadığını açıkladılar.
Homo bodoensis kimdi?
Homo bodoensis, 770.000 ila 126.000 yıl önce, yaygın olarak Orta Pleistosen olarak bilinen, ancak şimdi teknik olarak Chibanian olarak adlandırılan bir dönemde Afrika’da yaşayan bir grup hominin fosilleri için önerilen isim. Tür, Kanada’daki Winnipeg Üniversitesi’nden Mirjana Roksandic ve meslektaşları tarafından tanımlandı. Adını 1976 yılında Etiyopya’nın Awash nehri vadisindeki Bodo D’ar’da bulunan Bodo kafatasından aldı. Kafatası yaklaşık 600.000 yaşında.
Araştırmacılar, H. bodoensis’in yüz binlerce yıl boyunca Afrika’da geniş bir bölgede yaşadığını iddia ediyor. Bu türün diğer örneklerinin Zambiya’dan Kabwe 1, Tanzanya’dan Ndutu ve Ngaloba kafatasları ve Güney Afrika’daki Elandsfontein’den Saldanha kafatasını içerdiğini öne sürüyorlar. H. bodoensis’in doğu Akdeniz’de de var olmuş olabileceğini söylüyorlar.
Daily Mail‘in haberine göre, Winnipeg Üniversitesinden araştırmacılar, bu keşfin Pleistosen Çağ hakkında yeni bilgiler sunacağını söyledi. Zira söz konusu dönemde insan evrimine ilişkin çok az bilgi bulunuyor. Bu yeni keşfedilen insan türü kayıp bir halkayı tamamlayabilir.
Araştırmacılar, Orta Pleistosen dönemine tarihlenen Afrika ve Avrasya’daki mevcut fosilleri yeniden değerlendirdi. Bu fosiller genellikle ya Homo heidelbergensis ya da Homo rhodesiensis olarak tanımlanıyordu. Ancak son DNA sonuçları, Avrupa’da H. heidelbergensis olarak tanımlanan bazı fosillerin aslında ilk Neandertaller olduğunu gösterdi. Ayrıca bu döneme ait Afrika fosillerinin daha önce hem H. heidelbergensis hem de H. rhodesiensis olarak tanımlanmış olması işleri iyice karıştırdı.
Tüm bu fosiller daha önce nasıl sınıflandırılıyordu?
Bu fosillere daha önce genellikle çelişkili şekillerde kullanılan çeşitli tür adları verilmişti. Örneğin, hangi çalışmaları okuduğunuza bağlı olarak, Bodo kafatası çeşitli şekillerde Homo heidelbergensis veya Homo rhodesiensis olarak adlandırılmıştı. Her iki türü de tespit etmek aslında oldukça zor.
H. heidelbergensis, adını Almanya’nın Mauer kentinde bulunan 609.000 yıllık bir çene kemiğinden alıyor. Orta Pleistosen boyunca Avrupa ve Afrika’dan bir dizi benzer kemik biliniyor. Ancak araştırmacılar, hepsinin H. heidelbergensis olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor.
H. rhodesiensis ise, ilk olarak Kabwe 1 kafatasını tanımlamak için adlandırıldı. Bu kemik 1921’de şimdiki Zambiya’da bulundu, ancak daha sonra Kuzey Rhodesia olarak adlandırıldı. O dönem bölge İngiliz İmparatorluğu tarafından kontrol ediliyordu. Rhodesia adı, bir İngiliz maden patronu ve politikacı olan Cecil Rhodes’dan geliyor. Roksandic, kısmen bu bağlantı nedeniyle adın nadiren kullanıldığını söylüyor.
Ayrıca bu yeni insan türüne ilişkin henüz çok az şey biliniyor. Ancak araştırmacılar, H. bodoensis‘in daha soğuk iklimlerde ısıyı korumak için kısa boylu olduğunu düşünüyor. Erkeklerin boyu muhtemelen yaklaşık 1,75 cm iken dişilerin boyu ise ortalama 157 cm. Bu arada, erkekler ortalama 64 kg ağırlığa, dişiler ise 50 kilogram ağırlığa sahip.
Türler yaklaşık 200 bin yıl önce, yani modern insanlar Afrika’dan göç etmeden çok önce yok oldu. Bilim insanları uzun yıllardır bu türlerin izinde koşuyor. Halen insan evrimine ilişkin birçok boşluk bulunuyor. Bu dönemlere ait bulguların bulunması için araştırmalar sürüyor.