E-Devlet’e eklenen yeni hizmet sayesinde haksız fiyat artışı veya stokçuluk yapıldığını düşündüğünüz ürünleri Ticaret Bakanlığı’na bildirebilirsiniz. Son günlerde market, mağaza, restoran gibi noktalarda gerçekleşen fiyat artışları vatandaşlar kadar Ticaret Bakanlığı’nın da gündeminde. Eylül ayında Bakan Mehmet Muş’un talimatıyla fiyat artışlarının incelenmesi için Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı yönetici ve personelinden oluşan özel inceleme ekipleri kuruldu.
Daha önce Ticaret Bakanlığı HFA Bildirim mobil uygulaması ve Alo 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden sunulan ‘Haksız Fiyat Artışı Şikayeti’ özelliği e-Devlet’e eklenmekte. Vatandaşlar e-Devlet’te Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan ‘Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi’ özelliğini kullanarak zamları şikayet edebilmekte.
Ticaret Bakanlığı, fiyat artışı denetimini şimdi de dijital ortama taşıdı. Fiyat artışlarının tespit edilmesi ve cezalandırılması sürecini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlık tarafından sunulan “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi” hizmeti e-Devlet Kapısı’na bugünden itibaren eklenmekte. https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-bakanligi-haksiz-fiyat-artisi-sikayet-bildirimi
Hizmetten yararlanabilmek için e-Devlet’te arama bölümünü “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi” yazarak ilgili hizmete ulaşılmakta. Sonrasında “Yeni Şikayet Bildirimi” butonuyla şikayet sayfasına ulaşılabiliyor. Şikayet ettiğini firmayı, açıklama ve resim ile birlikte Ticaret Bakanlığına iletebiliyorsunuz.
Haksız fiyat artışı e-Devlet üzerinden şikayet edebilmekte
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yeni hizmeti sosyal medya hesabında duyurdu. Açıklamada “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin. Haksız fiyat artışını engellemek ve gerekli hallerde idari para cezası kararı aldırmak için. E-kapi üzerinden şikayette bulunarak. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından incelenmesini talep edebilirsiniz.” denildi. Ticaret Bakanlığı, maliyeti artmadığı halde haksız fiyat artışı olduğunu tespit ederse. Bu fiyat artışını oluşturan üretici, tedarikçi veya perakende satıcıya idari para cezası uygulayacak. Şikayetlerinizin durumunu e-Devlet üzerinden aynı sayfa altında görüntüleyip, ceza kesilip kesilmediğini görebilirsiniz.
Söz konusu bu özellik Ticaret Bakanlığı tarafından sunuluyor. Ayrıca e-Devlet’e eklenmesi sayesinde şikayet sayısının artması amaçlanmakta. Şikayet için dilerseniz HFA Bildirim isimli mobil uygulamayı ve ya ALO 175 Tüketici Hattı’nı kullanabilirsiniz.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin haksız fiyat artışını engellemek ve gerekli hallerde idari para cezası kararı aldırmak için @ekapi üzerinden şikayette bulunarak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından incelenmesini talep edebilirsiniz.
🔗 https://t.co/ZaiL1kUo5n pic.twitter.com/hpU0lqVb0W— CB Dijital Dönüşüm Ofisi (@dijital) February 11, 2022
Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi hizmetiyle; vatandaşlar haksız fiyat artışı veya stokçuluk yaptığını düşündükleri firmalar hakkında şikayet bildiriminde bulunabilecekler.
Şikayet edilen firmaya ait adres bilgileri gerekli
Vatandaş söz konusu firmaya ait adres bilgilerini İl, İlçe, Mahalle. Cadde / Sokak, Bina / Kapı No şeklinde tam detaylı girecek. Bununla beraber şikayeti neden yaptığıyla alakalı en fazla 500 karakterlik bir açıklama da ekleyecek. İsteğe bağlı olarak fotoğraf da gönderecek.
Ayrıca vatandaşın T.C. Kimlik Numarası, e-posta adresi, cep telefon numarası gibi kişisel bilgileri de şikayette yer alacak. Şikayete konu olan firmanın unvanı, ürünün markası. Kategorisi (elektronik, giyim, gıda vb.) bilgiler doldurulup açıklama da yazıldıktan sonra “Şikayet oluştur” düğmesine basın. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirim gönderecek.