Türkiye’de para cezası kesilen kripto para platformu olan Binance TR’den ilk açıklama Twitter üzerinden geldi. Günümüzde kripto para yatırımcı sayısı hızla artışını devam ettirirken, dünyanın en büyük borsalarından Binance ve Binance TR’nin adını da neredeyse duymayan kalmadı. ‘Kuralları ve yasaları aktif olarak takip ettiklerini’ söyleyen platform. Devlet kurumlarıyla işbirliği içinde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtiyor.
Fakat şirket bir süredir Türkiye’de ve dünyadaki bazı ülkelerde karşılaştığı engelleri aşmaya çalışıyor. Şimdi de sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomist ve akademisyenlerle bir toplantı gerçekleştirdi. Kripto para ekonomisi, özellikle son dönemlerde ‘ekonomi’ kavramında çok önemli ve farklı değişikliklerin yaşanmasına sebep oldu. Çoğu zaman kullanıcılar tarafından ‘geleceğin ekonomi şekli’ olarak adlandırılsa da uzmanların bir kısmı aynı fikirde değil.
Özellikle güvenilirlik konusunda sıkıntılar yaşayan kripto para ekonomisi, bazı düzenlemelerin yapılmasını gerektiriyor gibi görünmekte. Ardından kripto paraların ülkemizdeki yasal altyapısıyla ilgili olarak yasanın hazır olduğunu ve yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınacağını ifade etti.
Binance TR, ceza ve kripto para yasası ardından ilk açıklamasını yaptı
Bununla birlikte, MASAK tarafından Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihlallere ilişkin Binance’e en üst limit olan 8 milyon lira idari para cezası kesilmesine karar verdi.
Değerli Kullanıcılarımız,
Şirketimiz hakkında bugün bazı yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin sizleri bilgilendirmek isteriz.
Saygılarımızla pic.twitter.com/oBhIk9GMQv
— Binance TR (@BinanceTR) December 25, 2021
Mayıs ayında alınan kararla kripto para borsaları Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) denetimi altına alındı. Yapılacak denetimlere yönelik bir yönerge yayınlayan MASAK, kripto varlık hizmeti sağlayıcıların ‘müşteri tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı olarak bilgi sağlama, muhafaza ve ibraz’ çerçeveleri altında değerlendirileceğini açıkladı.
Binance açıklanan bu yükümlülükleri ihlal ettiğini paylaşan MASAK, platforma 8 milyon TL’lik cezai işlem uyguladı. Twitter üzerinden konuya dair açıklama yapan Binance TR hızla büyümeye devam eden kripto para ekonomisinin aynı zamanda hassas bir sektör olduğunu belirtiyor. Bu alandaki çalışmalarını tüm devlet kurumlarıyla ortaklaşa ve yasalar çerçevesinde sürdüreceklerini ifade ediyor.
Binance TR ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
Değerli Kullanıcılarımız, Şirketimiz hakkında bugün bazı yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin sizleri bilgilendirmek isteriz.
Yasalar gereği, düzenleyici ve denetleyici kurumlarla iletişimimizi kamuya açık olarak tartışmıyoruz. Ancak şunları belirtmek isteriz ki; Binance TR, BN Teknoloji A.Ş. olarak gelişmekte olan bu yeni sektörde. Tüm devlet kurumları ile işbirliğine dayalı bir yaklaşım ile bu yeni alanda değişen. Politikalar, kuralları ve yasaları aktif olarak takip ediyor ve benimsiyoruz.
Dünya Lideri borsa olarak blockchain ve kripto paralar ekosisteminin hızlı büyüyor. Hassas bir sektör olduğunun da farkındayız. Bu bağlamda, tüm devlet kurumları ile birlikte; sürdürülebilir, Sağlıklı ve güvenli bir ekosistem oluşturmak için çalışmaktayız.
Saygılarımızla, Binance Türkiye İletişim Ekibi
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tabi oldukları yükümlülükleri detaylara girmeden kısaca özetlemek gerekirse. Ayrıca müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme. Devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirtebiliriz.