The Planetary Science Journal’da yayınlanan bir makaleye göre Ay’da buz tabakaları olabilir. Ve Ay’ın yüzeyine gömülü olan bu buz tabakaları gelecekte astronotların su kaynağı olabilir. Araştırmacıların uzayla ilgili uçsuz bucaksız çalışmaları sürüyor. Her araştırma ise güneş sistemini ve uzayı daha derinlemesine inceleme isteğini getiriyor. Yapılan son araştırma, Ay’da milyarlarca yıl önce oluşan volkanik patlamaların yüzey altında buz tabakaları oluşturmuş olabileceğini gösterdi. Bu nedenle de astronotlar tarafından Ay’daki suyu içmek mümkün olduğu ortaya çıktı.
Gezegenimizde karmaşık yaşam gelişmeden önce Ay’daki yanardağlar, kraterlerinde muhtemelen hala don ve buz olarak var olan su buharını Ay yüzeyine yaydı. The Planetary Science Journal’da yayınlanan bir makaleye göre bu su buharı, astronotlar için mükemmel bir içme suyu olmakta. Dünya’nın tek uydusu olan Ay, gezegenimizdeki hayat başlamadan önce yanardağlardan meydana geliyordu. Bu volkanik oluşumlar ise zamanlar su buharını yüzeye yaydı. Sonucunda ise kraterlerdeki su buzunun oluşmasına neden oldu. The Planetary Science Journal‘da yayınlanan araştırma ise Ay’daki astronotların içmesi için bu su buzlarını kullanabileceğini gösteriyor.
Ay’daki suyu içmek mümkün ama buz tabakaları geleceğin astronotlarına su kaynağı olmakta
Yapılan araştırma, Ay’ın milyarlarca yıl geriye giden simülasyonlarına bakıyor. O zamanlar, Ay kabaca her 22.000 yılda bir, yüzeyini lav havuzlarıyla kaplayan devasa bir volkanik patlamalar yaşıyordu. Günümüzde onları Maria olarak bilinen Ay’ın yakın tarafındaki koyu lekeler olarak görebilirsiniz. Ay’ın uzak tarafındakilerinin ise devasa asteroit çarpmalarından kaynaklandığı düşünülmekte. Uzmanlar, çalışma için Ay’ın milyarlarca önceki modellerine baktı. Sonucunda ise yaklaşık her 22 bin yılda bir, Ay’da volkanik bir patlamanın olduğu ortaya çıktı. Bu patlamalar ise şu an, Ay’ın yüzeyinde siyah leke olarak yer alıyor. Bununla birlikte yeni çalışma, volkanların Ay’ı kutupları etrafında onlarca metre kalınlığında buz tabakalarının oluşmasına enden olabileceğini ortaya koydu.
Bu yeni araştırma, volkanların Ay‘ın kutuplarının etrafında belki de düzinelerce. Hatta yüzlerce metre kalınlığında buz tabakaları bırakmış olabileceğini düşündürmekte. Bu yeni donmuş su teorisi, Ay volkanlarının kısa bir süre için ince bir atmosfer oluşturmakta. Çoğunlukla karbon monoksit ile su buharından oluşan bulutları fırlatmış olabileceğine dair daha fazla kanıt getirmekte. Araştırmanın yazarları arasında olan Paul Hayne ise durumla ilgili açıklama yaptı. Hayne açıklamasında, “Yüzeyin beş veya on metre altında büyük buz tabakalarının olabileceğini düşünüyoruz.” dedi. Aynı zamanda buz tabakalarının Ay’daki uzun süreli görevlerde astronotlar tarafından kullanılabileceğini de belirtti. Ek olarak, sudaki hidrojen ve oksijen, jet yakıtı olarak kullanılmakta. Bunu ise ‘elektroliz‘ adlı işlemle gerçekleştirmek mümkün.
Bununla birlikte, geleceğin astronotlarına Ay’daki suyu içmek için eski don suyu aramaya gitmelerini önermekte. Çünkü Ay’da bulunan sular, muhtemelen birkaç metre regolitin (Ay tozu) altına gömülü. Ancak bu sorunu çözmek için astronotların yanında taşıyabilecekleri ekipmanlar geliştirilmekte. Bunların yanı sıra, volkanlardan gelen suyun yaklaşık yüzde 41’i buz olarak Ay’da yer alıyor. Bu da fazla miktarda buzla karşı karşıya olabileceğimizi gösteriyor. Ay yüzeyinin derinliklerinde olması ve Ay’ın çoğunlukla güzey ve kuzey kutuplarda olması durumu zorlaştırıyor.