En ucuz Apple ürünleri hangi ülkede satılıyor sizin için araştırdık.
Diğer ülkelerdeki Mac fiyatlarını hiç merak ettiniz mi? Ya da hangi ülkenin daha uygun fiyata Mac sattığını? Veya neden yurtdışından daha ucuz iPhone almadım diye yakındığınız oldu mu? Mac Index sağ olsun, bizi Mac fiyatlarından haberdar edecek.
Mac Index sitesi, Malezyalı bir yazılım geliştirici olan Wafiq Rodzuan tarafından kuruldu. Sitenin çok basit bir konsepti var: Dünyadaki farklı Apple modellerinin fiyatlarını göstermek.
Siteye girip Apple modelini seçiyorsunuz. Yapmanız gereken her şey bu kadar. Mac Index, farklı internet sitelerinden topladığı verileri. Sizin kendi para biriminizle ucuzdan pahalıya doğru sıralayarak gösteriyor.
Geçtiğimiz yıllarda Amerika‘yı ziyaret eden pek çok kişi, teknolojik cihazların burada ne kadar uygun fiyatlara satıldığını hatırlayacaktır. Özelikle bazı eyaletlerde devlet tarafından alınan vergi oranı daha düşük olduğu için dünyanın geri kalanından yüzde 30‘lara kadar düşük ücretli alınabiliyordu. Ancak son bir kaç senedir, Avrupa‘dan Asya‘ya kadar pek çok ülkede bu durumun değiştiğini gördük. Bu sebeple en ucuz Apple ürünleri hangi ülkede satılıyor sizin için araştırdık.
En ucuz Apple ürünlerini hangi ülkede, nasıl bulabiliriz?
Yurtdışına seyahate gidiyorsanız ve dönerken yanınızda bir akıllı cihaz getirmeyi planlıyorsanız. Dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Örneğin gideceğiniz ülkede dalgalanan bir döviz kuru varsa, siz gidene kadar fiyatı artabilir. Bir diğer önemli konu da, cihazın vergileri fiyata yansıtılmamış olabilir. Bazı ülkelerde elektronik ürün satışında karşınıza çıkan ücretler aslında ürünün satış fiyatı değil, vergisiz fiyatıdır. Dolayısıyla buna da dikkat etmek gerekir. Ancak eğer turist olarak bir ülkeyi ziyaretiniz sırasında alıyorsanız, 200 dolara kadar vergi iadesi alabilirsiniz. Çünkü bu ödemeler yalnızca vatandaşlar için zorunludur.
Tabii bu tarz kıyaslamayı ilk yapan site bu değil. Apple Compass sitesi de kullanıcılarına benzer bir işlev sunuyor fakat bu siteyi kullanmak hem çok kolay hem de daha esnek bir yapısı var.
Siteyi kuran Rodzuan açıklaması
“Çok fazla gezdiğim için, bu pahalı Apple oyuncaklarını nereden daha ucuz alabileceğimi bilmek istedim. Bu yaptığım site belki bir Amerikalı veya Kanadalı için mantıklı gelmeyebilir. Çünkü orada zaten çok ucuz fiyatları. Ama Güneydoğu Asya veya Latin Amerika gibi fiyatların çok daha pahalı olduğu yerlerde, bu site işlerine yarayabilir diye düşünüyorum” diyor.
Geleceğe yönelik planlarını da açıklayan Rodzuan “Sadece Apple internet sitesinden aldığım fiyatlar kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Bu yüzden kullanıcıların da fiyat girmesini sağlayacak bir sistem yapacağım. Hatta bulunduğunuz ülkeden en ucuz iPhone’u nasıl alabileceğinizi açıklayacak bir sistem (yolculuk süresi, uçak bileti, pasaport, vergi vs. hesaba katarak) de yapacağım” dedi.
Ürün farklılıklarına da dikkat etmek gerekebilir. Örneğin Asya ve Afrika‘ya seyahat planlıyorsanız, buradaki ülkelerde bulunan cihazlar dışarıdan aynı görünüyor olsa da donanım ve yazılımları farklılık gösterebilir.
Önemli bir diğer konuda garanti koşulları. Apple tarafından sağlanan garanti ve teknik servis desteğinden faydalanabilmeniz için cihazı satın alırken özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü şirketin dünya, Avrupa veya ülkeler genelinde sunmuş olduğu garanti kapsama alanı sizin yaşadığınız ülke için geçerli olmayabilir. Örneğin bir kaç yıl öncesine kadar Apple’ın yurtdışındaki cihazlara sunduğu tüm dünyada 1 yıl geçerli garantisi Türkiye‘de de geçerliydi. Ancak yurtdışından cihaz getirilmesinin önüne geçmek için çıkartılan bir yasayla birlikte bu durum sona erdi.
En ucuz MacBook hangi ülkede?
Teknolojik ürünler ne kadar pahalı olursa edeceğiniz tasarrufta o kadar fazla olacaktır. Örneğin, ziyaret ettiğiniz ülkede fiyatlar yaşadığınız yer göre yüzde 10 daha uygunsa, 200 dolarlık bir cihazdan 10 dolar, 2 bin dolarlıktansa 200 dolar kar edilmekte. Üstelik bu fiyata vergi dahil olduğu için 250 dolara kadar da vergi iadesi alabilirsiniz.
MacBook‘lar içinse en uygun pazar Avustralya ve Japonya olacaktır. Bu ürünler Amerika‘da vergisiz bin 500 dolara satılıyor. Ancak eyaletine göre vergi eklendiğinde, bin 580‘le bin 640 dolar arası bir fiyata çıkıyor. Avustralya‘daysa aynı cihazı bin 400 doların altında bir fiyata bulabilirsiniz. Aynı ürünü Japonya‘da 150 bin Japon Yeni‘ne (bin 450 dolar) bulabilirsiniz.
En ucuz iPad hangi ülkede?
iPad’lerde durum biraz daha karışık. Çünkü almak istediğiniz modeline ve hafıza seçeneklerine göre ülkelerdeki fiyatları değişiyor. Ancak genel olarak en uygun fiyatı Avustralya, Güney Kore, Hong Kong ve Japonya‘da bulabilirsiniz. 12.9 inçlik 64 GB iPad Pro şu anda ABD‘de bin 150 dolara satılıyor.
Avustralya‘da 12.9 inçlik 64 GB iPad Pro modeli, vergi iadesi alacağınızı varsayarsak bin doların altında fiyata alabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz diğer ülkelerde de bu cihazın fiyatları bin dolara yakın veya biraz üstüne bulunabiliyor.
En ucuz iPhone hangi ülkede?
Bir iPhone satın almak istiyorsanız en doğru seçim Japonya olacaktır. Avustralya, Güney Kore ve ABD‘de benzer fiyatlar sunulmakta. Amerika‘da vergisiz fiyatı bin 99 dolar olan Pro modelleri, Japonya‘da bin 50 dolara mevcut. Üstelik 130 dolara kadar da bir vergi iadesi alarak cihazı bin doların altında bir fiyata satın alabilirsiniz.
En ucuz AirPods hangi ülkede?
AirPods‘lar fiyatı itibariyle Apple‘ın en ucuz ürünleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla listemizdeki diğer ürünler kadar fark yaratmayacaktır. Ancak yurtdışına gitmişken almak size tasarruf ettirecektir. Amerika‘da 250 dolara satılan bu cihazı Avustralya ve Asya ülkelerinde, hatta doğu Avrupa ülkelerinde 230 dolar civarında bir fiyata mevcut.