Google’ın Android işletim sisteminin 2022’de tanıtacağı yeni sürümüyle alakalı bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Android 13, kullanıcıların cihaz üzerindeki hakimiyetini artırmaya odaklanmakta. Google‘ın ikinci yazılım şirketi şu anda Android 13 ‘Tiramisu’ üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda henüz erken bir yapıda yakında çıkacak özelliklerle ilgili bazı ayrıntılar mevcut. Bu sürüm öncesi Android 13 yapısı işletim sistemi kararlı sürüme geçtiğinde yer alabilecek birkaç özelliği gün yüzüne çıkardı. Tiramisu kod adlı Android 13‘e dair ilk bilgiler geldi. Google’ın henüz geliştirme aşamasında olduğu ve 2022’de piyasaya sürmesi beklenen Android işletim sisteminin yeni sürümü hakkında iki farklı kaynaktan paylaşılan raporlar, sunulacak olan yeni özelliklerden bazılarını ortaya çıkardı.
Android 13’üne dair ortaya çıkan ilk yeniliğe göre kullanıcılar, her uygulama için farklı dilleri seçecek. İşletim sisteminin ilk sürümlerinden itibaren dil seçimi sunuluyor ancak bu seçimler cihaz genelinde uygulanıyor. Bu durum Panlingual kod adlı bir özellikle değişecek. Henüz geliştirme aşamasında olduğu için bu özelliklerin kesin gelip gelmeyeceğinden emin olamıyoruz. Ancak sızıntıyı yapan kaynak oldukça emin. Aşağıda yer alan görüntülerin de kesin olduğu yargısında bulunmakta.
Android 13, uygulama başına dil seçenekleri sunacak
Birden fazla dil bilen ve bazı uygulamaları farklı dillerde kullanmak isten kullanıcılar. Bunu Android 13’le yapacak. Ayarlar > Sistem > Dil ve giriş > Dil ve bölge ayarlarında artık “Uygulama dilleri” özelliği de yer alacak. Ayrıca özelliğe Uygulama bilgileri ekranından ulaşılıyor. Google, Android 13‘ün nezdinde ‘Panlingual’ kod adlı bir özellik üzerinde çalışıyor gibi görünmekte. Google son derleme uygulanırsa, uygulama başına dil ayarlarını etkinleştirecek. Çok dilli kullanıcıların sistem dilini değiştirmek zorunda kalmadan farklı uygulamalar için diller seçmesine olanak tanıyor.
Android 12, bildirimler geldiğinde kilit ekranı saatinin değiştiği bir görsel efekt eklemişti. Android 13, bu kilit ekranı animasyonunu devre dışı bırakmak ve çift satırlı bir düzeni korumak için yeni bir geçiş üzerinde çalışıyor gibi duruyor. Ayrıca yaklaşan Andorid sürümü, pil seviyesine ve uygulamanın gereksinimlerine bağlı olarak daha iyi kaynak yönetimi sağlayacak. Ayrıca Google, kilit ekranı ayarlarına yeni bir ayar ekleyerek kilit ekranında saatin düzenini değiştirmeyi mümkün.
Google, ‘Android Kaynak Ekonomisi’ kısaca TARE sistemi üzerinde çalışıyor. Bu özellik, uygulamalar için yeni bir kaynak yönetimini sunmakta. Cihazın pil düzeyine çeşitli faktörlere göre uygulamalara ‘Android Kaynak Kredileri’ verilen sanal ekonomiyi temsil ediyor. Bu uygulamalar daha sonra görevlerini yerine getirmek için bu kredilerden harcayabiliyor. Android 13’e bir başka bilgiye göre işletim sistemi, normal versiyona göre sesi daha yüksek kalitede iletiyor. Daha az güç tüketen Bluetooth LE Audio’yu destekleyecek.