CihanOnlineCihanOnline
  • CihanOnline
  • Teknoloji Haberleri
  • Donanım
  • Yazılım
  • Akıllı Telefon
  • Oyunlar
  • Sosyal Medya
  • Bilim
  • Otomobil
  • Forum
Facebook Twitter Instagram
  • Oyun
  • Sosyal Medya
  • Bilim
  • Otomobil
  • Kripto Para
  • Forum
  • Youtube video indir
CihanOnlineCihanOnline
  • CihanOnline
  • Teknoloji Haberleri
  • Donanım
  • Yazılım
  • Akıllı Telefon
  • Oyunlar
  • Sosyal Medya
  • Bilim
  • Otomobil
  • Forum
CihanOnlineCihanOnline
Anasayfa » Teknoloji » Almanya’nın tartışmalı Pegasus casus yazılımını satın aldığı iddia edildi
Teknoloji Haberleri

Almanya’nın tartışmalı Pegasus casus yazılımını satın aldığı iddia edildi

İnsanların telefonlarına sinsi bir şekilde sızarak tüm aktivitelerini izleyen Pegasus yazılımını Alman polisinin de kullandığı ortaya çıktı.
Mustafa Cihan SOYKANBy Mustafa Cihan SOYKAN8 Eylül 2021Yorum yapılmamış
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Alman Federal Kriminal Dairesinin, şüphelileri izlemek için İsrail merkezli “NSO Group” adlı şirketin ürettiği “Pegasus” isimli tartışmalı casus yazılımını 2019’da büyük bir gizlilik içinde satın aldığı iddia edildi.

Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan kötü amaçlı yazılımların zirve noktası olarak görülen Pegasus casus yazılımı, tüm dünya için büyük tehlike arz ediyor. İnsanların telefonlarına sinsi bir şekilde sızarak tüm aktivitelerini izleyen bu yazılımı Alman polisinin de kullandığı ortaya çıktı.
Alman Die Zeit gazetesinde yer alan habere göre, Almanya İçişleri Bakanlığına bağlı Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA), ciddi yasal endişelere rağmen İsrailli şirket NSO Group ile 2019’da bir sözleşme imzaladı.

Haberde, NSO Group’un, Pegasus’u dünyanın dört bir yanındaki polis ve istihbarat teşkilatlarına sattığı hatırlatılarak, söz konusu yazılımın akıllı telefonlarda eş zamanlı bilgileri alabildiği, konuşmaları kaydedebildiği, konum verilerini okuyabildiği, kamerayı gizlice etkinleştirebildiği ve sohbet yazılımlarının şifrelerini kırabildiği vurgulandı.

BKA, ilk olarak 2017 yılında NSO ile Pegasus için müzakerelerde bulunduğu belirtilen haberde, NSO’dan bir heyetin Almanya’nın Wiesbaden şehrinde söz konusu siber silahın yeteneklerini sergilediği ifade edildi.

Alman polisi, 2019 yılında Pegasus yazılımına erişim satın aldı

Bilindiği üzere Apple, çocukları iletişim araçları yoluyla taciz amaçlı kötü kişilerden korumak için duyurduğu yeni özelliği nedeniyle tüm dünyada eleştiriliyordu. Bu nedenle sıkıntılı günler geçiren Apple, artan eleştirilerin ardından özelliğin ileri bir tarihe ertelendiğini duyurmuştu.

Özellik; iOS, iPadOS ve macOS işletim sistemlerini çalıştıran cihazların iCloud’larında bulunan fotoğrafların yapay zeka yardımıyla taranıp çocuk pornografisi veya benzeri materyaller ile uyumlu olup olmadığını tespit edebiliyor ve gerekli durumlarda da yetkili kişilere bildirebiliyordu.

Şirkete en çok tepki gösterenlerden biri de şüphesiz Almanya’ydı. Özelliğin dünyanın dört bir yanındaki baskıcı devletler tarafından manipüle edilebileceğini savunan ülkenin uzun süredir tüm dünya için büyük bir tehdit olan Pegasus casus yazılımını kullandığı ortaya çıktı.

50 bin telefon hedefte

Temmuz ayında Die Zeit ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri dahil olmak üzere Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories iş birliğinde ve 17 medya kuruluşunca yürütülen araştırmada, İsrail merkezli NSO Group’a ait casus yazılım Pegasus’un, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı iddia edilmişti.

Afrika’dan Avrupa’ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Group’un müşterisi olduğu ve casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunulmuştu.

Araştırmada, 50 binden fazla telefon numarasına sahip potansiyel hedefler listesinde çeşitli insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve avukatların yer aldığı ortaya çıkmıştı. 2016’dan günümüze uzanan listede ayrıca birçok devlet ve hükümet başkanı, çok sayıda bakanın yanı sıra üst düzey diplomatın telefon numaraları da yer almıştı.

Alman gazeteciler açıklama bekliyor

Alman gazeteci dernekleri, 19 Ağustos’ta Pegasus casus yazılımıyla farklı ülkelerden gazeteci, aktivist ve muhaliflerin izlendiği iddialarına tepki göstererek casus yazılıma karşı önlemler talep etmişti.

Berlin merkezli Alman Gazeteciler Federasyonu (DJV) Başkanı Frank Überall, Pegasus’un Alman devlet yetkilileri tarafından kullanılıp kullanılmadığının açıklanması gerektiğini belirtti.

Überall, Alman makamlarından yazılımın Alman gazetecilere karşı kullanılıp kullanılmadığını açıklaması gerektiğini belirterek “Tüm kartlar şimdi masaya konulmalı. Somut gerçekler talep ediyoruz, kaçak yanıtlar değil.” ifadesini kullandı

Alman Gazeteciler Birliği (DJU) Monique Hofmann da gözetleme yazılımlarının ithalatına sıkı kurallar getirilmesini talep etti.

Hofmann, “Araştırma sonuçları, izleme saldırıları ile sivil toplumun baskılanması arasındaki bağı ortaya koyuyor. Otoriter devletler, eleştirel ve muhalif sesleri susturmak için Pegasus’u kullanıyor. İnsan haklarının defalarca ihlal edildiği ülkelere casus yazılım verilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

NSO Group: Teknoloji hizmeti veriyoruz

İsrail’in en bilinen siber casusluk ve teknoloji şirketi olan NSO Group, 2010 yılında Herzliya kentinde İsrail askeri istihbarat servisi. AMAN’da teknik istihbarat faaliyetlerinde temel rolü olan Unit8200 teşkilatından gelen üç kişi tarafından kuruldu. 11 yıllık geçmişe sahip şirket, küresel şöhretini amiral gemisi olan Pegasus casus yazılımı sayesinde kazandı. Fakat çeşitli skandallar ve insan hakları ihlalleri gibi davalarda adı geçiyor. NSO için Pegasus, kötü bir şöhret getirdi.

NSO Group ise hakkındaki tüm suçlamaları reddederek. “terörizm ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak ülkelere kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini” ileri sürüyor.

Uluslararası basında, Pegasus yazılımının bu şekilde kötüye kullanıldığına dair çıkan birçok haberi yalanlayan şirket. Bu söylemlerine bugün de ısrarla devam etmesi dikkati çekiyor.

Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullanılıyor. 20 ülkede 100 gazeteci insan hakları aktivistlerinin 1400’den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı.

Pegasus yazılımı

Stratejik siber silah olarak tanımlanan Pegasus casus yazılımı, şahıs ya da şirketlere değil. Sadece devletlerin istihbarat servislerine ve kolluk kuvvetlerine satılıyor.

Satışlar ve diğer bütün görüşmeler doğrudan NSO uzmanları ile yapılıyor. Bu satışlar da İsrail Savunma Bakanlığının onayından geçmek zorunda.

Günümüzde 45 ülkede olduğu söylenen Pegasus’un, Tel Aviv yönetiminin talebiyle sadece beş ülkeye satışı yapılmıyor. ABD, Rusya, Çin, İsrail İran.

Hatta bir iddiaya göre Pegasus, söz konusu beş ülkenin sınırlarına girdiği anda kendini imha ediyor. Bu özellik, istihbarat fonksiyonu olan bir teknoloji ürünü için stratejik bir konu. Pegasus’un en büyük özelliklerinden tip bir “self-destruction” (kendini imha etme) niteliğine sahip olması. Diğer yandan NSO şimdiye kadar 90 ülkenin Pegasus’u satın alma talebini reddetmiş. Burada da Tel Aviv’in çıkarlarının göz önünde tutulduğu görülüyor.

Pegasus, esas olarak iki farklı metotla hedefe ulaşıyor. İlki, kullanıcı etkileşimi (tıklama vb.) gerektirirken, diğeri ise “zero click” olarak biliniyor. WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden enfekte olma yöntemi.

Pegasus casus yazılımı (en güvenli olarak bilinenler dahil) dünyada bilinen bütün mobil cihazları kontrol edebiliyor. Sadece kamera, mikrofon ve uygulamalara erişmekle, mesajları okumakla kalmıyor, hedef olan cihaza tamamen hükmedebiliyor.

Gelen bilgilere göre Almanya Federal Kriminal Polis Dairesi (BKA), İsrail merkezli özel bir şirket. NSO tarafından dünyanın dört  yanındaki bazı hükümetler geliştirilen, casus yazılım Pegasus’u 2019 yılından itibaren kullanıyor.

Hatta ülkenin 2017 yılında da Pegasus yazılımına erişim sağlamak için görüşmeler gerçekleştirdiği, ancak yazılımın işlevleri ile ilgili endişeler nedeniyle görüşmelerin başarılı olmadığı kaydedildi. Bunun üzerine yaklaşık iki yıllık dönemde kendi casus yazılımını geliştirmek için mesai harcandı. Alman polisi, girişimlerin başarısız olmasının ardından 2019 yılında NSO ile anlaşarak Pegasus’tan erişim satın aldı.

Özellikle Android iOS işletim sistemlerinde üreticilerin henüz keşfedemediği ‘’Sıfır gün’’ olarak adlandırılan güvenlik açıklarından yararlanıyor. Pegasus bugüne kadar siyasetçi, gazeteci, akademisyen ünlü kişilerde olmak üzere binlerce kullanıcının hedef alındığı biliniyor. Ancak Alman polisinin Pegasus yazılımını ne sıklıkla kimlere karşı kullandığı şu an için merak konusu.

almanya casus yazılım co pegasus
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Mustafa Cihan SOYKAN
  • Website

İlgili Yazılar

Teknoloji Haberleri

Samsung Galaxy S23 Geekbench 5 testinde!

21 Aralık 2022
AMD FSR 2
Teknoloji Haberleri

AMD FSR 2 destekli oyunların sayısı 100’ü aştı!

19 Aralık 2022
Gmail uçtan uca şifreleme
Teknoloji Haberleri

Gmail uçtan uca şifreleme özelliğini duyurdu

19 Aralık 2022
Nasıl Yapılır?

Mac’lerde macOS Recovery Moduna Nasıl Girilir?

19 Aralık 2022
Teknoloji Haberleri

Fatih Şifresi Fatih Projesi Güncel İnternet Şifreleri 2022

12 Ağustos 2022
Teknoloji Haberleri

Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar 2022

10 Ağustos 2022
En Yeni Haberler

Xiaomi MS11: Elektrikli Arabasının Tasarımı Ortaya Çıktı

29 Ocak 2023
Xiaomi 13S Ultra

Xiaomi 13S Ultra için çıkış tarihi paylaşıldı

10 Ocak 2023
Samsung Android 13

Samsung Android 13 alamayacak telefon modellerini yayınladı!

9 Ocak 2023
Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 Tanıtım Tarihi Belli Oldu

9 Ocak 2023

Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyiz?

22 Aralık 2022
© 2023 CihanOnline. Designed by CihanOnline.
  • Forum
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • Üyelik sözleşmesi
  • CihanOnline İletişim

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezleri kullanıyoruz. “Tümünü Kabul Et” seçeneğine tıklayarak TÜM çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz. Ancak ziyaret edebilirsiniz "Çerez Ayarları" kontrollü bir şekilde izin vermesi.
Çerez AyarlarıTümünü Kabul Et
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Gerekli
Always Enabled
Web sitesinin düzgün çalışması için gerekli çerezler kesinlikle gereklidir. Bu çerezler, web sitesinin temel işlevlerini ve güvenlik özelliklerini anonim olarak sağlar.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Fonksiyonel
İşlevsel çerezler, web sitesinin içeriğinin sosyal medya platformlarında paylaşılması, geri bildirimlerin toplanması ve diğer üçüncü taraf özellikleri gibi belirli işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olur.
Performans
Performans çerezleri, ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olan web sitesinin temel performans indekslerini anlamak ve analiz etmek için kullanılır.
Analitik
Analitik çerezler, ziyaretçilerin web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak için kullanılır. Bu çerezler, ziyaretçi sayısı, hemen çıkma oranı, trafik kaynağı vb. metrikler hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olur.
Reklamcılık
Reklam çerezleri, ziyaretçilere alakalı reklamlar ve pazarlama kampanyaları sağlamak için kullanılır. Bu çerezler, web siteleri genelinde ziyaretçileri izler ve özelleştirilmiş reklamlar sağlamak için bilgi toplar..
Diğerleri
Diğer kategorize edilmemiş çerezler, analiz edilmekte olan ve henüz bir kategoride sınıflandırılmamış çerezlerdir.
SAVE & ACCEPT